Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sumativní evaluace zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se zaměřením na užívání tabákových výrobků
Kučerová, Klára ; Nekola, Martin (vedoucí práce) ; Ochrana, František (oponent)
Tato diplomová práce se zaměřuje na evaluaci zákona č. 65/2017 Sb., Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se zaměřením na užívání tabákových výrobků. K hodnocení tohoto zákona bylo přistupováno na základě principů sumativní evaluace, která byla zaměřena na dopady zákona o ochraně zdraví a na plnění jeho stanovených cílů. Mezi teoretická a věcná východiska práce patří krom evaluací především tabáková kontrola v ČR. Praktická část práce je založena na kvantitativním výzkumu, který využívá sekundární data. Tento výzkum byl následně doplněn informacemi z polostrukturovaných expertních rozhovorů. Analýza je zaměřena na hodnocení celkem 15 indikátorů, které představují oblasti, na které mohlo mít přijetí zkoumaného zákona dopad. Tyto indikátory se týkají především oblasti kuřáctví a zdraví, ale také tabákového průmyslu, pohostinství či státního rozpočtu. Hodnocení indikátorů vychází z porovnání dvou časových řad, přičemž jedna z nich zobrazuje reálnou situaci a ta druhá extrapoluje situaci bez přijetí zkoumaného zákona. Výsledky analýzy byly následně diskutovány ve vztahu k plnění nejen stanovených cílů a dopadů zákona, ale také jeho účinnosti a užitečnosti. Dopady zákona o ochraně zdraví byly nejvýraznější v oblasti veřejného zdraví, ale některé dopady se projevily i na chování...
Smoking ban: A data analysis of sales
Luu Danh, Tiep ; Polák, Petr (vedoucí práce) ; Smutná, Šarlota (oponent)
1 Abstract Smoking ban and VAT Fiscalization are the two most recent acts that were causing a nuisance for hospitality industry. In this thesis, the effect of the smoking ban on the restaurant sales is analyzed. The analysis research, whether sales were significantly affected based on monthly Czech Statistical Office time series and on daily VAT Fiscalization time series. That way, not only the smoking ban is inspected, but also the potential benefit of VAT Fiscalization as a data sampling tool for policy evaluation is taken into the question. JEL Classification C54, C81 Keywords Smoking ban, Sales, VAT fiscalization, Czech Statistical office, Time Series Analysis Title Smoking ban: A data analysis of sales Author's e-mail tiep.luud@gmail.com Supervisor's e-mail polakpet@gmail.com Abstrakt Zákon o ochraně před návykovými látky, ve kterém je také obsažen zákaz kouření v restauracích a barech, a zákon o elektronické evidenci tržeb jsou dva nejnovější zákony, které způsobují dle slov podnikatelů nemalé komplikace v pohostinství. V této tezi se budeme zabývat, zda zákaz kouření ovlivňuje signifikantně tržby pohostinských zařízení na základě měsíční časové řady z Českého statistického úřadu a na denní časové řady shromážděné EET sys- témem. Tím nejen prozkoumáme zákaz kouření, ale také zjistíme, zda by se EET...
Jemný a hrubý aerosol v ovzduší studentského klubu: porovnání před a po zákazu kouření
Valchářová, Tereza ; Ondráček, Jakub (oponent) ; Hovorka, Jan (vedoucí práce)
Tato práce měla za úkol zjistit jestli a jak se změnil parametr vnitřního prostředí ve studentském klubu "Mrtvá Ryba", tedy atmosférický aerosol o velikosti částic od 0,524 do 20 mikrometrů. Práce se snaží o zmapování vnitřního nekuřáckého prostředí a jeho porovnání s kuřáckým prostředím. Práce popisuje koncentrace PM1 a PM10, a jejich denní chod. Koncentrace byly naměřeny přístrojem APS (Aerodynamic particle sizer). Prvním krokem bylo měření v nekuřáckém studentském baru, následovalo zpracování získaných informací, a to v programech CoPlot, CoStat, a Excel, kde byla vypracována statistika, a nakonec porovnání s hodnotami naměřenými za doby, kdy se ještě ve studentském klubu kouřilo. Ke srovnání byly použity párové t-testy a lineární regrese. Výsledek potvrdil, to, co jsme předpokládali, tedy hodnoty koncentrací se od sebe výrazně liší. Průměrná koncentrace všech naměřených dní (šest) z kuřácké kampaně byla u PM1 13,28 µg.m-3 a u PM10 23,38 µg.m-3. Průměrná koncentrace všech naměřených dní nekuřácké kampaně (třicet šest) byla u PM1 4,88 µg.m-3 a u PM10 24,61 µg.m-3. Výsledná koncentrace aerosolových částic byla jednoznačně nižší za nekuřáckého období než za kuřáckého. Znečištění vnitřního ovzduší je ovlivňováno mnoha faktory. Nejdůležitějšími jsou přítomnost osob a jejich počet, koncentrace...
Analýza spotřební daně u tabákových výrobků
Chylík, Jakub ; Zídková, Hana (vedoucí práce) ; Tecl, Jan (oponent)
Cílem bakalářské práce je reálné zhodnocení dopadu zavedení protikuřáckých zákonů a zvyšování sazeb daně na daňový výnos státu z tabákových výrobků. V první kapitole naleznete obecné informace o zdaňování tabákových výrobků na území České republiky a také chronologicky seřazené směrnice EU. Druhá kapitola se obsáhleji zaměřuje na vybrané státy EU a popisuje historický vývoj společně se sazbou daně a daňovým výnosem. Konkrétně zde najdeme podrobněji rozepsané Rakousko, Maďarsko a Francii. Poslední kapitola se již soustředí na práci se získanými daty a informacemi. Jedná se především o analýzu růstu sazeb tabákových výrobků a sledování trendů po zavedení protikuřáckých zákonů ve vybraných zemích EU. Výsledkem této analýzy by mělo být zjištění, zda-li zvyšování sazeb daně z tabákových výrobků a zavádění protikuřáckých zákonů ovlivňuje daňový výnos.
Postoje veřejnosti k zákazu kouření v restauračních zařízeních – září 2015
Červenka, Jan
V září 2015 byly v rámci pravidelného šetření CVVM Naše společnost zkoumány názory občanů na zákaz kouření v restauračních zařízeních. Téměř tři pětiny české veřejnosti (58 %) by souhlasily s tím, aby se kouření v restauracích zakázalo, necelé dvě pětiny (38 %) se naopak postavily proti.
Analýza omezení kouření v pohostinských zařízeních vybraných států EU
Zágorová, Lucie ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Netková, Jarmila (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zákazu kouření na veřejných místech. Jedná se o velice diskutované, kontroverzní a přitom aktuální téma, které vyvolává debaty, zda jsou plošné zákazy kouření na veřejných místech prospěšné a jestli by tento trend měl být zaváděn i v dalších zemích. Cílem této práce je charakterizovat současný stav kouření ve světě a v Evropské unii a zhodnotit přístup k zavádění regulace kouření na veřejných místech, se zaměřením na pohostinství v jednotlivých zemích. Tyto výsledky vycházejí z výzkumů, které byly vypracovány Evropskou unií a dalšími světovými institucemi, které se touto problematikou zabývají. Díky studiím, které byly vypracovány v určitých zemích, jsou analyzovány ekonomické, zdravotní a společenské dopady, které s sebou regulace přinesla. Tyto závěry jsou využity pro předpověď možného vývoje v případě zavedení zákazu kouření v barech a restauracích v České republice.
Dopady zákazu kouření v hospodách a restauracích
Vávra, Vít ; Běláčková, Vendula (vedoucí práce) ; Poláková, Olga (oponent)
Background: Tato práce si klade za cíl zjistit, jak zákaz kouření na veřejných místech ovlivnil obraty barů a restaurací, spotřebu tabáku a počet kuřáků ve společnosti v evropském prostředí. K podrobnějšímu seznámení s touto problematikou, budou zanalyzovány důvody pro zavedení zákazu. Na konci práce budou porovnány získané výsledky s pohledem ekonomické teorie. Metoda: Práce se zaměří na pět států, v nichž již byla regulace zavedena, konkrétně na Irsko, Norsko, Itálii, Skotsko a Anglii. Data potřebná pro analýzu dopadů zákazu budou získány z jednotlivých studií zkoumajících změny ve vybraných státech. Poté budou všechny získané informace shrnuty a bude rozhodnuto, jakým způsobem byly ovlivněny pohostinské služby a tabákový průmysl a zda získané výsledky korespondují s pohledem ekonomické teorie na tuto problematiku. Výsledky: Argumenty zastánců regulace se jsou při nejmenším sporné, jediný z našeho pohledu obhajitelný je argument opírající se o zdravotní komplikace způsobené nepřímým kouřením. Ani v jedné zemi a ani v jednom odvětví nebyl naměřen růst zkoumaných veličin. Regulace zapříčinila snížení obratů v hospodách i restauracích, snížení prodejů tabáku a pokles kuřáků v populaci. Z ekonomické teorie je patrné, že zákaz posune strukturu trhu do nepřirozeného stavu, čímž se sníží efektivita, což je ve shodě s naměřenými výsledky. Závěr: Zákaz kouření na veřejných místech by z ekonomického a dle našeho názoru i morálního pohledu nebylo moudré zavádět. Obě zkoumaná odvětví regulace poškozuje. Volný trh, bez zásahů, které podnikatelům znemožňují přizpůsobit se přáním jejich zákazníků, má největší šanci maximalizovat společenský blahobyt, protože vede k optimální alokaci jak kuřáckých, tak nekuřáckých zařízení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.